عشایر درآمد پایدار ندارند/لزوم حمایت از عشایر
نماینده مردم بافت، رابُر و اُرزوئیه در مجلس بر لزوم حمایت از عشایر تاکید کرد.
صمدالله محمدی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به کاهش تعداد عشایر شهرستانهای بافت رابر و ارزوئیه طی سالهای گذشته گفت: از آنجا که امروزه عشایر حمایت نمیشوند و در وضعیت خوبی قرار ندارند؛ اگر اعتباراتی که قرار است به حوزه تامین نهادههای دامی اختصاص یابد، می تواند کمککننده باشد.
نماینده مردم بافت، رابُر و اُرزوئیه در مجلس شورای اسلامی افزود: همواره دلگرم به عشایرمان بودیم و باتوجه به نوع زندگی این قشر مولد و نگهبان اراضی و جنگلها، دولت میتواند برای حمایت از آنان امتیازاتی به این قشر بدهد که انگیزهای برای مردم ایجاد شود تا به زندگی روستانشینی و عشایری گذشته خود بازگردند.
سرنوشت هزار خانواده عشایر پارک ملی خبر چه می شود؟
وی در ادامه با اشاره به برخی مشکلات عشایری حوزه استحفاظی خود، بیان کرد: یکهزار خانواده عشایری در محدوده پارک ملی خبر(khabr) در شهرستان بافت زندگی میکردند که چرای دام و چشمهسارهایی داشتند اما دولت در سالهای اخیر طرح اسکان عشایر را اجرا کرد و به ۶۰ هکتار زمین عشایر آب داد و در عوض چرای دام منطقه سردسیر را از آنان گرفت.
به گفته محمدی امروز تعداد این خانوارها افزایش یافته اما میزان آبدهی چاه های آنان کاهش یافته و برخی چاه ها نیز خشک شده است؛ زندگی عشایر در آنجا وضعیت بدی دارد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه عشایر هیچ منبع درآمد پایدار و پشتیبانی ندارند، به مشکل عشایر منطقه دیگری در ارزوئیه اشاره کرد و گفت: ۱۳ حلقه چاه در گذشته برای کشت علوفه و آبشخور دام به عشایر واگذار شده و خود دولت نیز برایشان چاه آب حفر کرده است؛ این درحالی است که همان روزها نیز کسی ایرادی به این کارها نگرفت اما امروز میگویند؛ این چاهها که خود دولت حفر کرده، مجوز ندارد.
محمدی ادامه داد: برخی چاهها را پلمب کردهاند و علت آن را نیز نداشتن مجوز بهره برداری اعلام می کنند در حالی که دولت خود برای عشایر چاه حفر کرده؛ پس قانونی بوده است.
نماینده مردم بافت، رابر و ارزوئیه در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اگر این چاهها حفر نمیشد هم آب کافی برای آبشخور عشایر وجود داشت و عشایر نیز به دنبال کشت علوفه و راهاندازی باغ نمیرفت اما امروز میگویند؛ باغات با درختان ۳۰ ساله مجوزی ندارند.
وی عنوان کرد: البته در نتیجه پیگیریهای ما استاندار کرمان قول داده که پروانه این چاهها در فرصت زمانی محدود بررسی و برای رفع مشکل عشایر تصمیمگیری شود که امیدواریم زودتر مشکل حل شود.
عشایر بهترین محیط بان هستند
محمدی در ادامه در پاسخ به خبرنگار درباره چرایی سیاستهای طرح اسکان و تبعات آن یادآور شد: سیاست دولت برای اسکان عشایر به آرامش رساندن آنان بود اما این سیاست، حفاظت از جنگلها و منابع طبیعی و جلوگیری از آتش سوزی را نیز در پی دارد زیرا فکر می کردند که عشایر این مشکلات را ایجاد می کند درحالی که این تصور اشتباه بود و هست چراکه بهترین محیط بانان خود عشایر هستند و مصداقهای این حرف نیز وجود دارد.
محمدی افزود: اگر میزان آتش سوزیهای اخیر را با گذشته و در زمان حضور عشایر مقایسه کنیم می بینیم که این میزان افزایش یافته است زیرا غیر از عملکرد خود عشایر که حین زندگی در طبیعت، با طبیعت زندگی می کنند و مراقب طبیعت نیز هستند، دام های عشایر نیز علوفه خشک جنگل ها را می خوردند و این کار خود حفاظت طبیعی بود.
این نماینده مجلس گفت: امروز در منطقه اجازه تردد در آن را نمیدهند لذا یک جرقه در جنگل خشک شده میتواند موجب آتشسوزی سطحی وسیع از منابع طبیعی شود.
وی ادامه داد: عشایر درواقع به نفع محیط زیست و منابع طبیعی عمل میکنند به شرط اینکه فرهنگسازی شود و جنگلها را به عشایر بسپارند؛ آن وقت خواهیم دید علاوهبر حفاظت از جنگلها، میتوان جنگلکاری هم کرد و این کار علاوهبر حفظ جنگلها، بار مالی نیز برای دولت ندارد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: میتوانیم عشایر را به جنگلکاری ترغیب کنیم اما متاسفانه مدیریت و سیاستگذاری ما صحیح نیست
۱۴۰۱/۰۶/۲۳